Naslovnica Mostar Ko zastupa interese malih i srednjih preduzeća?

Ko zastupa interese malih i srednjih preduzeća?

522

Mostar — U organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u četvrtak je u Mostaru održan okrugli sto o temi “Metodologija identifikacije organizacija koje zastupaju interese MSPa i politika procjene potreba privrednih subjekata za poboljšanjem vještina”.

Okrugli sto je organiziran s ciljem analize mogućnosti za uspostavu jedinstvene baze podataka tj. registra organizacija koje zastupaju interese malih i srednjih poduzeća te sistema identifikacije potreba privrednih subjekata za poboljšanjem vještina, saopšteno je iz LiNK-a.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Federalnog ministarstva trgovine, Ministarstva za pitanja boraca HNK-a, te predstavnici privrednih komora i nevladinih organizacija.

Razgovarano je o metodologiji, principima i potencijalnim kriterijima za identifikaciju organizacija koje zastupaju interese MSP te o mehanizmima koji bi mogli osigurati uspostavu jedinstvene baze podataka ovih organizacija, saopćili su organizatori.

Tema okruglog stola je bila i procjena potreba privrednih subjekata za poboljšanjem vještina.

Kroz diskusiju su identificirani potencijalni modeli procjene potreba privrednika te metodologija prikupljanja i obrade podataka. Istaknuto je kako, pored uspostave navedenih sistema, ključni faktor za njihovu funkcionalnost i efikasnu upotrebu predstavlja redovno ažuriranje podataka od strane MSPa.

Okrugli stlo je organiziran u okviru projekta “Ubrzanje socio-ekonomskih reformi većim uključivanjem u proces EU integracija”, koji financira Ambasada Kraljevine Nizozemske u okviru programa MATRA.

(StarMo)