Naslovnica Život Ko je “opuhao” muzej?

Ko je “opuhao” muzej?

368

Dresden — Jedan od najstarijih muzeja u svijetu Muzej Zeleni svod (Grűnes Gewőlbe) u Dresdenu opljačkan je jutros i iz njega su odneseni stari nakit i drugi predmeti od neprocjenjive vrijednosti, rekli su danas njemački zvaničnici.

Prema istražiteljima, električni transformator blizu muzeja uništen je jutros oko 5.00 da bi se deaktivirali alarmi, prenosi AFP. Lopov ili lopovi su zatim ušli kroz prozor muzeja gdje su odnijeli nakit, dijamante i drago kamenje.

Za sada nije navedena vrijednost ukradenog nakita, a njemački mediji javljaju da se radi o više miliona eura, prenosi Beta.

Prema listu Bild, riječ je prije svega o sali trezora Augusta Jakog, kralja Poljske i kneza-izbornika Saksonije u 18. stoljeću.

Trezor je uspostavljen 1723. i danas sadrži oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala izloženih u toj historijskoj palati.

Ministar unutrašnjih poslova te njemačke države Roland Veller rekao je novinarima da je više lopova upalo u zgradu u ranim jutarnjim satima i da vlasti pokušavaju da procjene gubitak.

On je rekao da su lopovi ukrali kulturno blago neprocjenjive vrijednosti, ne samo materijalne nego neopipljive vrijednosti za državu Saksoniju koja se ne može izračunati.

Veller je rekao da je policija već formirala specijalni tim istražitelja za ovaj slučaj. “Učinićemo sve u našoj moći da vratimo nazad kulturno blago i da uhvatimo počinioce”, rekao je on.

(StarMo)