Naslovnica Izdvojeno Ko će na vlast u Crnoj Gori?

Ko će na vlast u Crnoj Gori?

428

Podgorica — Poslije skoro tri decenije provedene na vlasti Demokratska partija socijalista (DPS), partija prozapadnog predsednika države Mila Đukanovića, po prvi put suočena je sa mogućnošću da je izgubi. Na drugoj strani šansa da preuzmu vlast pruža se političkim snagama koje uvezuje srpski nacionalizam i proruska politička orjentacija, javlja Radio Slobodna Evropa.

To je epilog glasanja na redovnim parlamantarnim izborima koji su u Crnoj Gori održani u nedelju, 30. avgusta, uz visok odziv građana koji je prešao 75 odsto, a na šta nisu uticale ni zaštitne mere preduzete u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Oko ponoći, četiri sata nakon zatvaranja birališta, Đukanović je u obraćanju svojim podržavocima u sjedištu DPS-a u Podgorici, poručio da će ta partija priznati sve izborne rezultate, ali da će sačekati konačni nalaz Državne izborne komisije.

Naime, razlika između dvije prvoplasirane snage je toliko tanka da bi jedan glas u budućem skupštinskom sazivu mogao donijeti potrebnu većinu za formiranje vlade.

“Sačekaćemo da vidimo ko će imati taj 41. glas”, rekao je Đukanović, dodajući da će njegova stranka ostati nepokolebljivi borac za evropsku budućnost Crne Gore.

Nasuprot DPS-u su tri opozicione koalicije: „Za budućnost Crne Gore“ predvođena Demokratskim frontom (DF), „Mir je naša nacija“ koju vode Demokrate Alekse Bečića i „Crno na bijelo“ Dritana Abazovića. Vodeća snaga DF se zalaže za snažne veze sa Srbijom, od koje se Crna Gora odvojila 2006. obnavljajući svoju nezavisnost, a njeguje i privrženost Rusiji.

Bliska je i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), te se priključila protestnim litijama koje ova najveća vjerska konfesija u Crnoj Gori organizuje od decembra 2019. i usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. SPC tvrdi da zakon za cilj ima oduzimanje njene imovine, dok Vlada Crne Gore odgovara da ovim aktom uvodi red u oblast vjerskih zajednica. Pregovori Vlade i SPC su doživjeli neuspjeh u julu, a protesti protiv Zakona izrasli su u stožer masovnog okupljanja protivnika Đukanovića i DPS-a.

Nešto mekša opcija, ali takođe naklonjena SPC-u, su Demokrate.

“Crno na bijelo” je, pak, građanska koalicija koja je u toku kampanje pozivala na formiranje ekspertske vlade, a vlasti u Crnoj Gori zamjera visoku korumpiranost društva što je detektovano inače i u izvještaju Evropske komisije o napretku za 2019. godinu.

(StarMo)