Naslovnica Izdvojeno Knjiga optuženika za ratne zločine promovisana u EU parlamentu!?

Knjiga optuženika za ratne zločine promovisana u EU parlamentu!?

789
Zlatan Mijo Jelić

Bruxelles — U Bruxellesu je u sjedištu Europskog parlamenta, u četvrtak je predstavljana dvojezična (na hrvatskom i engleskom jeziku) knjiga “Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1991. – 1995.” u izdanju Udruge ‘Hrvatska zvona’ i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Knjiga je podijeljena u dvije cjeline: Knjiga 1. i Knjiga 2, autora Davora Marijana i Ante Nazora (Knjiga 1), te urednika Zlatana Mije Jelića i Petra Kolakušića Knjiga 2).

Realizaciju ovog projekta pokrenuo je general Zlatan Mijo Jelić, uz pomoć i suradnju brigadira Petra Kolakušića, a rad na knjizi započeo je prije tri godine, “prikupljanjem podataka o ubijenim civilima Hrvatima i zarobljenim pripadnicima HVO-a”.

Uz podatke o ubijenima, prikupljene terenskim istraživanjem i kontaktima sa suradnicima na ovoj knjizi, uglavnom ratnim zapovjednicima HVO-a i članovima udruga iz Domovinskog rata na lokalnim razinama, za stvaranje popisa ubijenih korišteni su podaci iz izvora (uglavnom gradiva HVO-a) te objavljenih knjiga i popisa smrtno stradalih osoba u ratu u BiH.

Zanimljivo je da je jedan od urednika knjige i sam optužen za ratne zločine i da se već duže vrijeme krije u RH!?

Naime, užilac Posebnog odjela za ratne zločine BiH podigao je još 2015. godine optužnicu protiv, Zlatana Jelića, rođenog u Mostaru, državljanina BiH i Hrvatske.

On se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca maja 1993. do mjeseca marta 1994. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 1.djelatne borbene Vojne policije HVO, te 1. lakojurišne bojne VP HVO, te zapovjednika koji je pod kontrolom imao sve jedinice HVO-a na području Mostara, “postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba”.

U optužnici se navodi da su, u okviru širokog i sistematičnog napada snaga HVO-a i Vojne policije HVO, na bošnjačko civilno stanovništvo na području Mostara, “počinjeni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti”.

Navedeni zločini su počinjeni “prisilnim etničkim čišćenjem, prisilnim progonom i premještanjem žena i djece na teririju pod kontrolom A RBiH, nezakonitim zatočenjem bošnjačkog stanovništva u više logora i objekata za zatočenje, mučenjem i zlostavljanjem žrtava, prisilnim odvođenjem žrtava u živi štiti ili na prinudne radove na prvoj liniji bojišnice, prilikom čega su bili izloženi vatrenim dejstvima i dovođeni u opasnost po život”.

Također, zločini su počinjeni i prisilnim tjeranjem zarobljenika da obučeni u odjeću HVO-a, bacaju zapaljive predmete na objekte pod kontrolom Armije R BiH, što ih je izlagalo opasnosti da budu ubijeni, mučenjem i zlostavljanjem zatočenika i nanošenjem teških tjelesnih povreda koje su prouzročile trajne povrede i invaliditet kod žrtava.

(StarMo)