Naslovnica Politika Klub Bošnjaka u Skupštini HNK: Spriječene nezakonite namjere HDZ-a BiH

Klub Bošnjaka u Skupštini HNK: Spriječene nezakonite namjere HDZ-a BiH

1072
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Klub Bošnjaka u Skupštini HNK-a oglasio se u subotu ujutro saopštenjem za javnost u povodu prekida sjednice Skupštine HNK-a, koju su – podsjećanja radi – napustili zastupnici HDZ-a BiH.

“Svaki pokušaj HDZ-a BiH da Hercegovačko-neretvanski kanton učini eksluzivnim prostorom u kojem će taj politički subjekt imati isključivo pravo nametanja svoje volje, uglavnom rezlutira neuspjehom i novom političkom krizom čiju cijenu u konačnici plaćaju svi građani, a time i Hrvati.

Suprotno najavama premijera Nevenka Hercega i očekivanja javnosti i privrednih subjekata kako će ovaj kanton dobiti kvalitetan korona zakon i rebalans budžeta, za što smo posebno zainteresovani, HDZ BiH je to demantirao uoči same sjednice Skupštine ovog kantona, kada se odlučio da zbog providne političke potrebe zaustavi cijeli proces i umjetno stvori novi politički klaster”, stoji na početku saopštenja Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK-a.

Navode kako je sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona prekinuta na zahtjev kluba Hrvata koji su napustili zasjedanje prvi put u radu Skupštine i time doveli u pitanje kvorum za rad.

“Kantonalni HDZ BiH pokušao je kroz rad Vlade i Skupštine nametnuti rješenja koja su u suprotnosti sa Zakonom o budžetu Federacije BiH i Zakonu o kantonalnim ministarstvima. Izjava premijera Hercega kako ministri iz SDA ne učestvuju u radu Vlade HNK je neozbiljna i zabrinjavajuća, prvenstveno za HDZ BiH, zbog činjenice jer se sjednica Vlade održala neposredno pred zasjedanje Skupštine HNK.

Klub Bošnjaka svojim odgovornim postupanjem očigledno je prozreo pokušaj nezakonitih i politički štetnih namjera i time izazvao pometnju premijera Vlade HNK i zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini ovog kantona”, dodaje se u saopštenju.

Tvrde kako se “frustracija i nezadovoljstvo” vidjela u izjavi “dezorijentisanog Hercega”, koji je zaštitu zakonitosti tretirao kao ‘neku drugu dimenziju’, dok su iz kluba Hrvata revolitirani poručili da ih ‘niko neće ucjenjivati’. “Legitimni potezi ministara SDA u Vladi i zastupnika iz Kluba Bošnjaka u Skupštini ne predstavljaju nikakve ucjene, nego isključivo spriječavanje nezakonitih namjera”, navodi se u saopštenju.

Klub Bošnjaka u Skupštini HNK-a ističe kako, zbog ozbiljnosti situacije koja je podjednako pogodila sve građane naše zemlje, svoj rad smatra veoma ozbiljnim i odgovornim, te poziva kolege iz HDZ-a, kao i sve druge političke subjekte na potrebni dijalog u iznalaženju najboljih rješenja za sve građane našeg kantona.

(StarMo)