Naslovnica BiH Ključevi za povratnike u Trebinju i Nevesinju

Ključevi za povratnike u Trebinju i Nevesinju

289
Nevesinje; foto: arhiva - ilustracija

Nevesinje — Kroz realizaciju Saudijskog fonda za razvoj, koji implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, u Trebinju i Nevesinju ključeve stambenih jedinica dobilo je 14 povratničkih porodica.

Projekat je realiziran u saradnji sa lokalnim zajednicama, a u toku je njegova implementacija u više gradova i općina. Izgradnja ili rekonstrukcija stambenih objekata vršena je po sistemu “ključ u ruke” i svi radovi su završeni u predviđenom roku.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić naveo je da su posjetili korisnike prilikom potpisivanja ugovora, obećali da će učiniti krajnji napor da i u vremenu pandemije radove završe u roku.

– Došli smo do najsretnijeg momenta gdje je 14 porodica dobilo ključeve svojih domova. Nakon što su porodice stambeno zbrinute mogu se posvetiti imanjima i stvaranju boljih uslova u njihovim mjestima povratka. Mi ih pozivamo da uzimaju učešće i u drugim projektima održivog povratka – kazao je Ramić.

Jedan od korisnika pomoći je i Admir Džemić iz Nevesinja kojem je u posljedenjem ratu porušena porodična kuća.

– Moj otac je dobitnik ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i poginuo je tokom agresije. Obnovljena je kuća koja će nas trajno vezati za naše rodno mjesto. Naša očekivanja su ispunjena i zahvalni smo Ministarstvu na pomoći – istakao je Džemić, saopćeno je iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)