Naslovnica Život Kissinger: Propast svjetske ekonomije zbog koronavirusa

Kissinger: Propast svjetske ekonomije zbog koronavirusa

238
foto: agencije

Zagreb/New York — Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger upozorio je da bi koronavirus mogao uzrokovati propast svjetske ekonomije čiji oporavak će potrajati generacijama ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere.

Kissinger, koji je služio dvojici američkih predsjednika, Nixonu i Fordu, napisao je tekst objavljen u Wall Street Journalu u kojem daje svoj oštar stav o tome da bi “neuspjeh mogao dovesti svijet na rub propasti”, prenosi Index.hr.

96-godišnjak, koji je kontroverzan zbog svojih uloga u državnom udaru u Čileu 1973. ili bombardiranju Kambodže tokom Vijetnamskog rata, kaže da je Bijela kuća napravila “solidan posao u izbjegavanju neposredne katastrofe”, ali dodaje da američka vlada mora raditi dugotrajno efikasno kako bi pobijedila opasnu bolest, ne samo da bi povratila povjerenje svih Amerikanaca, nego i cijelog svijeta.

“Kad završi pandemija koronavirusa, ustanovit će se da su institucije mnogih zemalja doživjele neuspjehe. Nije bitno hoće li ta ocjena biti objektivna ili ne. Realnost je da svijet više nikada neće biti isti nakon koronavirusa”, piše Kissinger te dodaje da SAD mora brzo raditi na pronalasku lijeka, založiti se za obnovu svjetske ekonomije i zaštititi “liberalni svjetski poredak”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)