Naslovnica Mostar Kiša gasi požare u HNK

Kiša gasi požare u HNK

536
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Kiša koja pada u najvećem dijelu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pomogla je u gašenju većine požara koji su već nekoliko dana bili aktivni na području tog kantona, potvrdio je za Fenu glasnogovornik Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Pavlović.

“Na opožarenim prostorima ima još uvijek dima, ali vjerovatno će ovakav intenzitet padavina tokom večeri i noći do kraja ugasiti požare”, ocijenio je Pavlović.

Govoreći o pričinjenim štetama od požara, kazao je kako Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a do sada nije dobila prijavu bilo kakve štete na privrednim i stambenim objektima.

“Nismo dobili informaciju niti iz jedne jedinice lokalne samouprave da ima pričinjenih šteta na stambenim i privrednim objektima, a koliki su razmjeri štete pričinjene na prostoru cijelog kantona moći će se govoriti tek kada se požari do kraja ugase i kada općinske komisije budu mogle izaći na teren da bi to sagledale”, kazao je Pavlović, prenosi federalna.ba.

Na području Mostara, Konjica, Prozora/Rame i Jablanice već nekoliko dana bili su aktivni veliki šumski požari, a u njihovom gašenju vatrogascima su pomagali i građani te helikopter Oružanih snaga BiH. Pomoć u gašenju požara u subotu su pružila i tri air tractora iz Crne Gore.

(StarMo)