Naslovnica Život Kinezi sve bliže vlastitoj svemirskoj stanici

Kinezi sve bliže vlastitoj svemirskoj stanici

112
foto arhiva

Peking — Astronauti su postavili novi modul laboratorije na kineskoj svemirskoj stanici u ponedeljak 25. jula što je veliki iskorak u postavljaju nove stanice do kraja godine.

Stanica predstavlja nove ambicije Pekinga u svemirskom program u koji je spustio robotske rovere na Mars i na Mjesec. Nakon što bude završena, Tiangong ili “nebeska palata”, imaće stalnu posadu rotirajućih timova od tri astronauta, koji će provoditi naučne eksperimente i pomagati u testiranju novih tehnologija.

Ventian, drugi od tri glavna dijela Tiangonga, spojio se sa centralnim modulom stanice Tianhe u ponedeljak nakon uspješnog lansiranja iz južne Kine dan ranije, javili su kineski državni mediji.

Nekoliko sati nakon pristajanja, tri astronauta, koji žive u centralnom modulu od ljuna, ušla su u Wentian, pokazao je snimak državne televizije CCTV.

Ventian će se fokusirati na nauku o životu i biotehnološka istraživanja, prema službenoj novinskoj agenciji Xinhua, uključujući istraživanje stanica i eksperimente rasta na biljkama, vinskim mušicama i ribama.

(StarMo)