Naslovnica Život Kineska vakcina funkcioniše, nema nuspojava

Kineska vakcina funkcioniše, nema nuspojava

150

Zagreb/Peking — Jedna od vakcina protiv koronavirusa koje se razvijaju u Kini pokazala je da je sigurno i podstakla je imunološku reakciju tokom prve i druge faze kliničkih ispitivanja na ljudima, navodi se u izvještaju objavljenom u petak u uglednom časopisu Lancet.

Potencijalnu vakcinu po imenu BBIBP-CorV razvija Pekinški institut za biološke proizvode, podružnica velike kineske farmaceutske kompanije CNBG. Riječ je o vakcini koja je već odobrena za vanredne programe vakcionisanja, kojima kineske vlasti žele zaštititi najrizičnije grupe ljudi poput zdravstvenih radnika, prenosi portal Index.hr.

Ipak, može li ta vakcina sigurno i efikasno zaštititi ljude od covida-19 koji je širom svijeta usmrtio više od milion ljudi, znat će se pouzdano tek kad se dovrši treća faza kliničkih ispitivanja koja se trenutno provodi van Kine.

BBIBP-CorV je jedan od najmanje deset projekata razvoja vakcine protiv koronavirusa širom svijeta koji su ušli u treću fazu kliničkih ispitivanja, od kojih četiri razvijaju kineski naučnici, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema studiji objavljenoj u Lancetu kineska vakcina nije izazvala nikakve teže nuspojave tokom prve i druge faze ispitivanja provedenih između 29. aprila i 30. jula u koje je bilo uključeno više od 600 zdravih odraslih osoba. Istovremeno, vakcina je podstakla odgovarajuću imunološku reakciju kod testiranih osoba.

(StarMo)