Naslovnica BiH Kineska donacija za OS BiH: Kamioni, bageri, tegljači…

Kineska donacija za OS BiH: Kamioni, bageri, tegljači…

406

Sarajevo — Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ambasador Kine u BiH Ji Ping danas su u kasarni u Rajlovcu potpisali certifikate o primopredaji inžinjerijskih sredstava koja je Ministarstvo odbrane Kine doniralo Oružanim snagama BiH.

Riječ je o šest istovarnih kamiona, tri bagera utovarivača, dva tegljača sa niskonosivom poluprikolicom, dva kamiona sa utovarnim kranom, buldožeru i kompaktnom bageru.

– Veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujem primopredaji donacije vrijedne 10 miliona juana, koju je osiguralo Ministarstvo odbrane Kine za Oružane snage BiH. U pitanju je besprovratna pomoć koju Kina pruža BiH. Nadam se da će nova oprema doprinijeti dodatnom povećanju kapaciteta podrške OS BiH od kojih se očekuje da igraju značajniju ulogu u socijalnoj izgradnji i civilnoj zaštiti i spašavanju – rekao je ambasador Ji Ping.

Preuzimanju donacije i potpisivanju certifikata, kazao je ministar Podžić, prethodnio je ranije potpisani sporazum između ministarstava odbrane Kine i BiH čija je vrijednost oko 2,5 miliona KM.

– Ova oprema bit će od velikog značaja OS BiH prvenstveno u izvršenju jedne od naših misija, a to je pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, kao i za izvršenje ostalih redovnih zadataka Oružanih snaga. Stoga izražavam neizmjernu zahvalnost za kontinuiran angažman Kine za pomoć građanima BiH da nam svima osigura svijetliju budućnost – istakao je Podžić.

(StarMo)