Naslovnica Izdvojeno Kina: Već preko 50 umrlih od virusa

Kina: Već preko 50 umrlih od virusa

409
foto: agencije - ilustracija

Peking — Od korona virusa u Kini je umrlo 56 ljudi, a više od 2.000 je zaraženo.

Virus, za koji se vjeruje da se pojavio krajem prošle godine na pijaci morskih plodova u centralnom kineskom gradu Vuhanu, na kojoj se obavljala ilegalna trgovina, proširio se i na druge kineske gradova među kojima su Peking i Šangaj, ali i na SAD, Tajland, Južnu Koreju, Japan, Australiju, Francusku i Kanadu.

Kina je danas najavila zabranu prodaje divljači, ribe i morskih plodova u marketima, restoranima i preko interneta, prenosi federalna.ba, pozivajući se na novinske agencije.

Divlje životinje, najčešće žrtve krivolova, prodaju se na kineskim pijacama i vjeruje se da su praktično inkubatori za viruse koji se tu razviju, a zatim prelaze na ljude.

Vlasti kineskog grada Šantoua, u provinciji Guangdong, najavile su da od sutra stupa na snagu zabrana ulaska automobilima, brodovima i ljudima radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Iz grada Šantou, koji je udaljen više od 800 kilometara od grada Vuhan u centralnoj Kini, najavljena je i suspenzija autobuskog i trajektnog saobraćaja, kao i taksija od danas u 14.00 h po lokalnom vremenu.

Kineski ministar nacionalne zdravstvene komisije Ma Ksijaovei izjavio je da je sposobnost prenosa koronavirusa sve jača i da bi broj zaraženih mogao da se poveća.

Ma Ksijaovei je na konferenciji za novinare rekao da je znanje o ovom virusu ograničeno i da nisu sasvim sigurni u vezi s rizicima koje nosi mutacija.

Prema njegovim riječima, period inkubacije virusa može da varira od jednog do 14 dana, ali je zarazan i tokom inkubacije.

Ma Ksijaovei je dodao da su potrebna dodatna istraživanja i vrijeme da se to provede, kao i da se u međuvremenu preduzimaju sve neophodne mjere zaštite i kontrole.

Peking će da odgodi otvaranje škola, obdaništa i univerziteta nakon novogodišnjih praznika, javio je Kineski državni radio (CNR). Cilj ovih mjera je da se spriječi širenje koronavirusa.

Škole, univerziteti i obdaništa trenutno su zatvorena zbog proslava lunarne Nove godine.

U međuvremenu, vlada Pekinga saopštila je da neće zatvarati niti blokirati grad, prenio je CNR.

(StarMo)