Naslovnica Život Kina se pridružuje globalnoj inicijativi vakcinisanja

Kina se pridružuje globalnoj inicijativi vakcinisanja

134

Zagreb/Peking — Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se ta zemlja formalno pridružila globalnoj inicijativi vakcinisanja, poznatoj kao COVAX, i tako postala najveća ekonomija koja se obavezala da će pomoći u finansiranju doza vakcine zemljama nižeg i srednjeg dohotka.

Saopćenje ministarstva nije otkrilo detalje o tome koliko će veliku pomoć Peking pružiti, iako je predsjednik Xi Jinping u maju obećao dvije milijarde dolara u naredne dvije godine, kako bi pomogao u borbi s pandemijom koronavirusa koja je dosad u svijetu usmrtila milion ljudi.

“Poduzimamo ovaj konkretni korak kako bismo osigurali ravnomjernu distribuciju vakcine, posebno zemljama u razvoju te se nadamo da će se više imućnih zemalja također pridružiti i podržati COVAX”, rekla je u saopćenju portparolka kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, prenose hrvatski mediji.

Globalna inicijativa COVAX, koju predvodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), planira dostaviti barem dvije milijarde doza vakcine do kraja 2021. godine.

WHO je ranije objavio da pregovara s Kinom o uključenju u inicijativu, s time da su se zasad Rusija i SAD odlučile ne pridružiti.

(StarMo)