Naslovnica Život Kina: Rekordan broj uvezenih slučajeva koronavirusa

Kina: Rekordan broj uvezenih slučajeva koronavirusa

328
foto arhiva - ilustracija

Peking — Kina pojačava pregled putnika iz inostranstva i granične kontrole nakon što je zabilježen rekordan broj uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom koji je udvostručio dnevni broj novozaraženih. U subotu je bilo 99 novih potvrđenih slučajeva zaraze, dok je dan ranije bilo 46. Samo dva slučaja nisu uvezena.

U finansijskom središtu Šangaju je potvrđen koronavirus kod 51 kineskog državljana, što je pokazao test nakon što su stigli istim letom iz Rusije. U sjeveroistočnoj provinciji Heilongjiang, koja je u subotu imala 21 novi slučaj uvezen iz Rusije, lokalna vlada je objavila da će granica s tom državom biti zatvorena i nakon 13. aprila. Granica je privremeno zatvorena 9. aprila, a ponovno otvaranje planirano je iduću sedmicu, prenose bh. mediji.

Čak je i Wuhan, grad u kojem je epidemija izbila i koji je ovaj mjesec izašao iz karantina, ranjiv na uvezenu zarazu, kazao je kineski medicinski savjetnik Zhong Nanshan.

Broj zaraženih u Kini je 82.000, sa 3.300 smrtnih slučajeva.

Međutim, škole i fakulteti u Pekingu, zatvoreni zbog epidemije korona virusa, ponovo će biti otvoreni 27. aprila i 11. maja, saopšteno je iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje. Studenti će se vratiti u internate 27. aprila, a učenici srednjih škola 11. maja, prenosi Reuters.

(StarMo)