Naslovnica Život Kina: Novi slučajevi korona virusa

Kina: Novi slučajevi korona virusa

275
foto arhiva

Peking — Kina je izvijestila o 26 novih slučajeva COVID-19 2. aprila, što je rast od devet zaraženih u odnosu na prethodni dan, saopćila je nacionalna zdravstvena služba u subotu, dok su zvaničnici na jugozapadu zemlje povezali epidemiju sa susjednim Mijanmarom.

Nacionalna zdravstvena komisija saopćila je da sedam novih slučajeva predstavajaju lokalne zaraze u pokrajini Yunnan, gdje je Covid klaster otkriven u gradu Ruiliju na granici s Mijanmarom.

Genetske analize slučajeva u Ruiliju ukazuju da oni proističu od virusa uvezenog iz Mijanmara i nisu povezani s drugim nedavnim lokaliziranim epidemijama u Kini, javili su kineski državni mediji, pozivajući se na brifing za novinare komisije.

Ruili je ključna tranzitna tačka u pokrajini Yunnan, koja se bori da nadzire svoju nepristupačnu granicu dugu 4.000 kilometara s Laosom, Mijanmarom i Vijetnamom radi praćenja nelegalne imigracije u valu neovlaštenih prelazaka granice ljudi koji traže utočište od pandemije.

Gradske vlasti uvele su kućne karantine, restrikcije na kretanje i masovna testiranja. Do subote su identifikovale 3.650 bliskih kontakata i sekundarnih kontanktnih slučajeva, javili su državni mediji.

Još 119 novozaraženih slučajeva u Kini je uvezeno, saopćila je nacionalna zdravstvena komisija.

Broj asimptomatskih slučajeva, koje Kina ne klasificira kao potvrđene slučajeve, porastao je na 24 s 20.

Broj potvrđenih zaraza od COVID-19 u Kini sada iznosi 90.252, dok je broj preminulih ostao nepromijenjen na 4.636, prenosi Reuters, na kojeg se pozivaju federalna.ba i Fena.

(StarMo)