Naslovnica Život Kina: I dalje pad slučajeva koronavirusa

Kina: I dalje pad slučajeva koronavirusa

167
foto: agencije

Peking — Kina je u nedjelju zabilježila ukupno 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, uključujući jedan lokalni prenos, što je pad u poređenju sa 45 novih slučajeva dan ranije, saopćile su kineske zdravstvene vlasti, a u provinciji Hubei šest dana zaredom nije bilo novih slučajeva.

Kineska državna zdravstvena komisija u saopćenju je u ponedjeljak izvijestila o četiri nova smrtna slučaja od covida-19, čime se ukupan broj smrti od izbijanja pandemije koronavirusa u kontinentalnoj Kini do 29. marta popeo na 3304. Ukupan broj zaraženih trenutno iznosi 81.470.

Provincija Hubei sa 60 miliona stanovnika, centar izbijanja epidemije krajem 2019., do nedjelje nije zabilježila niti jedan novi slučaj zaraze šest dana zaredom, nakon što su ukinuta ograničenja kretanja i prometa i ponovno uspostavljene avio-linije prema ostatku zemlje.

Iako je broj novih zaraženih u Kini značajno pao u poređenju s vrhuncem pandemije u februaru, vladu u Pekingu i dalje zabrinjava mogućnost izbijanja drugog vala epidemije uslijed povratka zaraženih putnika iz drugih zemalja, koji su se zarazili u tim zemljama.

Kina je zabranila ulazak strancima u zemlju i naredila avionskim kompanijama da smanje broj međunarodnih dolaznih letova. Velika većina takozvanih “uvezenih” slučajeva do sad su bili kineski državljani, od kojih su mnogi studenti, prenose federalna.ba i Hina.

(StarMo)