Naslovnica Život Kina gradi već drugo “polje raketnih silosa”

Kina gradi već drugo “polje raketnih silosa”

88

Peking — Kina gradi drugo polje raketnih silosa u svojim zapadnim pustinjama, prema novoj studiji, za koju istraživači kažu da signalizira potencijalno širenje svojih nuklearnih kapaciteta i dovodi u pitanje posvećenost Pekinga strategiji “minimalnog odvraćanja”, javlja CNN.

Ova raketna baza identificirana je putem satelitskih snimaka u kineskoj regiji Xinjiang i mogla bi na kraju uključivati 110 silosa, navodi se u izvještaju koje je u ponedjeljak objavila Federacija američkih naučnika (FAS).

To je drugo polje silosa koje su ovog mjeseca otkrili istraživači, dodajući 120 silosa koji su u izgradnji u susjednoj provinciji Gansu, kako je to detaljno opisao “James Martin Centar za neširenje nuklearnog naoružanja”.

Dvije lokacije zajedno označavaju “najznačajnije širenje kineskih nuklearnih kapaciteta ikad”, navodi se u izvješću FAS-a.

Ranije su neki kineski mediji odbacili izvještaje o raketnom silosnom polju u Gansuu, rekavši da se radi o vjetroelektrani, ali tu tvrdnju nije potvrdio Peking.

(StarMo)