Naslovnica Život Kina: Drugi dan bez novih slučajeva koronavirusa

Kina: Drugi dan bez novih slučajeva koronavirusa

312
foto: agencije - ilustracija

Peking — Drugi uzastopni dan Kina danas nema prijavljen ni jedan slučaj novozaraženog lokalnog porijekla, mada je broj uvezenih slučajeva zaraze dostigao rekord, javlja AFP.

Nestanak epidemije u Kini gdje je virus prvi put primjećen u decembru daje zračak nade mnogim drugim zemljama koje su u izolaciji u nastojanu da suzbiju širenje bolesti KOVID-19, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Broj novih smrtnih slučajeva je veoma pao u Kini posljednjih sedmica, danas je ministarstvo zdravlja objavilo da je samo troje umrlo, što je najniži broj od kada su počele da se vode statistike, u januaru.

Sada je glavna briga Kine da izbjegne da zaraženi ljudi koji dolaze iz inostranstva stvore novi talas epidemije na njenoj teritoriji.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo danas da je rekordnih 39 novih slučajeva prijavljeno u odnosu na 34 prethodnog dana, što je ukupno 228.

Zbog rizika više gradova i provincija, uključujući Peking, uveli su stroge sanitarne kontrole za sve osobe koje stižu iz neke druge zemlje uz obavezni karantin od 14 dana na posebno određenim mjestima za to, prenosi RSE.

(StarMo)