Naslovnica Život Kina: Covid-19 izmiče kontroli

Kina: Covid-19 izmiče kontroli

323
foto: agencije - ilustracija

Hong Kong — Širom Kine gradovi zatvaraju svoje stanovnike, lanci snabdijevanja pucaju, a zvaničnici se bore kako bi osigurali promet osnovnih dobara budući da najveća ikada zabilježena epidemija Covid-19 prijeti da preraste u nacionalnu krizu.

Najmanje 44 kineska grada su pod potpunim ili djelomičnim lockdownom dok vlasti ustrajavaju u pokušaju suzbijanja širenja visoko prenosive varijante omikron, prema izvještaju investicione banke Nomura i vlastitom izvještaju CNN-a od četvrtka.

U Šangaju, epicentru najnovije epidemije u zemlji, scene koje su nekada bile nezamislive za hipermodernu finansijsku prijestonicu postale su dio svakodnevne borbe za 25 miliona ljudi. Tamo su stanovnici kojima je sedmicama zabranjeno napuštati svoje stanove ili stambene blokove očajnički traže hranu i slobodu – neki videi na društvenim mrežama pokazuju kako su nervozni na svojim prozorima ili se sukobljavaju s radnicima odjevenim u zaštitna odjela, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Čak i nakon što je u ponedjeljak objavljen okvirni plan za djelimično popuštanje mjera, čini se da se ne nazire kraj, piše CNN.

Trenutna situacija mogla bi označiti najznačajniji izazov za zemlju kao i za kineskog čelnika Xi Jinpinga od početnog izbijanja Covid-19 u Wuhanu prije više od dvije godine. A za Xija to dolazi u posebno osjetljivom trenutku, mjesecima prije njegovog očekivanog iskoraka u gotovo nezabilježeni treći mandat na vlasti na stranačkom kongresu koji se održava ove jeseni.


Ulozi su visoki za čelnika, najmoćnijeg u posljednjih nekoliko decenija Kine, budući da je čvrsto postavio cilj ‘nultog Covida’ koji nameće ove nepopustljive mjere kontrole i nastavlja tjerati zemlju da ide tim putem.

(StarMo)