Naslovnica Sport Kevelj: Mostar je “grad sporta”, a ne “grad slučaj”

Kevelj: Mostar je “grad sporta”, a ne “grad slučaj”

261
foto: Fena

Mostar — Seminar za fudbalske trenere, koji će se održati u Mostaru 11. i 12. juna, privući će fudbalske trenere i sportske radnike, jer dolazi jedan od najpoznatijih stručnjaka modernog fudbala – Adam Owen.

Adam Owen obavljao je razne funkcije u poznatim klubovima poput Glasgow Rangersa, Celtica, Benfice, Servettea, Lech Poznana te u nacionalnim selekcijama Walesa, Engleske i Finske, a dobitnik je 11 različitih trofeja.

“U subotu imamo edukativni trenerski vikend. Mislim da je ovo prvi seminar koji se održava u Mostaru na ovom nivou i kvalitetu, što je za svaku pohvalu. Sportski savez Grada Mostara je odmah prihvatio ulogu suorganizatora čim je čuo da postoji prilika da jedno ovako ime dođe u Mostar”, rekao je predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj.

Istakao je kako je ova manifestacija dokaz koja potvrđuje da je Mostar “grad sporta”, a ne “grad slučaj”.

“Mi pišemo historijske priče kada je u pitanju sport, posebno onaj s loptom. Ovaj seminar bit će prilika da naši treneri nauče više i da nastavimo tako”, kazao je Kevelj, javila je u utorak agencija Fena, a prenose bh. portali.

Bivši bh. fudbalski reprezentativac Saša Papac obratio se uime organizatora.

“Adam Owen je trenutno predavač u sedam nacionalnih saveza gdje vrši edukaciju za trenere, a posebno bih istakao engleski savez. Doktorat je završio na univerzitetu u Lyonu, radio je u mnogim klubovima te iza sebe ima bogato iskustvo. Radio je na tri kontinenta, i sigurno je da može prenijeti svoje prakse i teorijsko znanje trenerima, kojima će ovo biti prilika da čuju izlaganje vrhunskog stručnjaka”, kazao je Papac.

Owen ima dvije objavljene knjige i preko 80 naučnih radova.

“Adam Owen ima doktorat iz fizičke spreme igrača, ima profesionalnu trenersku dozvolu, iskustvo rada u svim segmentima, od kondicijskog trenera do sportskog direktora. Ovo nije samo seminar za fudbalske trenere, već za sve sportske radnike”, naglasio je bivši bh. reprezentativac.

Dodao je kako će domaći treneri imati priliku iz prve ruke vidjeti kako se radi u vrhunskim evropskim klubovima.

Seminar će trajati dva dana, a sastojat će se od praktičnog i nastavnog dijela. Nastavni dio će se odvijati u Arena sport centru, a praktični dio na stadionima pod Bijelim brijegom u subotu i stadionu u Vrapčićima u nedjelju.

Do sada je prijavljeno oko 60 trenera i sportskih radnika, a prijave traju do petka. Svi koji budu učestvovali na seminaru dobit će certifikat o učešću, navode organizatori.

(StarMo)