Naslovnica Život KCUS i respiratori: Tužilaštvo KS formiralo predmet

KCUS i respiratori: Tužilaštvo KS formiralo predmet

409
foto: Patria

Sarajevo — Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) formiralo je u ponedjeljak (5. aprila) predmet koji se odnosi na pismo doktora sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) o upotrebi uvezenih kineskih respiratora u ovoj zdravstvenoj ustanovi i šteti njihovog korištenja po pacijente.

Sedamnaest anesteziologa potpisalo je pismo u kojem su ukazali na to da su respiratori ACM 812A koje je iz Kine uvezla firma “Srebrena malina” korišteni u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu neispravni, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Da je pismo koje su prethodno u nedjelju objavili neki mediji autentično potvrdio je premijer KS Edin Forto u ponedjeljak, navodeći kako respiratore „treba skloniti”.

Za respiratore koji su iz Kine stigli u aprilu 2020. godine, vještačenjem za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u maju te godine utvrdilo da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege. Respiratore je uvezla firma “F.H. Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Tužilaštvo KS je odmah u ponedjeljak formiralo predmet “o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu”, saopšteno je nakon sastanka glavne tužiteljice Tužilaštava BiH Gordane Tadić sa kantonalnom tužiteljicom Sabinom Sarajlija.

Kako se o uvozu ovih respiratora iz Kine pred Sudom BiH već vodi postupak u slučaju “Respiratori”, oba tužilaštva objavila su da će u okviru oba ova predmeta hitno i koordinisano djelovati.

Sve informacije i dokazi biće razmjenivani “u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Covid 19”, saopšteno je nakon sastanka.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)