Naslovnica BiH Kažnjeni zbog “kokardi na javnom mjestu”

Kažnjeni zbog “kokardi na javnom mjestu”

342

Bosanski Petrovac — Policija u Bosanskom Petrovcu kaznila je 6. januara na Badnji dan dvojicu muškaraca srpske nacionalnosti koji su na javnom mjestu nosili šubare s kokardama.

Kažnjeni su sa 500 KM za remećenje javnog reda i mira jer su na javnom mjestu stavljajući na glavu šubaru sa kokardom vrijeđali vjerski i nacionalni osjećaj građana.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH saopćio je da MUP Unsko-sanskog kantona kažnjavanjem dvojice Srba koji su “na javnom mjestu stavili šubare sa kokardama” krši prava ljudi i maltretira stanovnike srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu, prenosi Faktor.ba.

Za razliku od ovog odbora, načelnik Dejan Prošić objavio je apel u kojem između ostalog stoji:

U našim komplikovanim društvenim odnosima, nema mjesta isticanjima simbola rata. Za svaku osudu su pojedinačni ispadi i ovom prilikom se izvinjavam svima koji su osjetili povredu svojih vjerskih i nacionalnih osjećaja. Apelujem da svi zajedno doprinesemo životu dostojnom čovjeka. S druge strane, poistovjećivanje jedne etničke skupine sa zlom je također čin kojim se povrijeđuju ljudi, a pogotovo konstatacije da se radi o organizovanom četničkom divljanju i da su pripadnici drugih naroda ugroženi bezbjedonosno. Apelujem da svi zajedno doprinesemo suživotu dostojnim čovjeka. Kada se susretnemo u tuđini, onda smo kao rod rođeni, zašto na rodnoj grudi da budemo neprijatelji!?

(StarMo)