Naslovnica BiH Kavazović: Razvijati evropski identitet Islamske zajednice

Kavazović: Razvijati evropski identitet Islamske zajednice

336
foto: Patria

Sarajevo — Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović koji je danas izabran na još jedan sedmogodišnji mandat u obraćanju nakon izborne sjednice Sabora zahvalio se sabornicima na glasovima, a uslijedile su i brojne čestitke. Kavazović je dobio 291 glas, dok je njegov protukandidat Muamer Zukorlić dobio 82 glasa.

Kazao je da je ovo “velika pobjeda Islamske zajednice”.

“Želim kazati da sam sretan i zadovoljan da je Islamska zajednica završila ovaj ciklus izbora. Nastojali smo da sačuvamo demokratičnost i otvorenost procesa izbora. Imali smo priliku predstaviti se našem biračkom tijelu i oni su danas odlučili”, kazao je Kavazović, prenosi Patria.

Reis Kavazović je potcrtao da je proces izbora bio transparentan i zahvalio se svim kandidatima koji su učestvovali u izbornom procesu.

“Mi živimo i radimo sa drugima i drugim vjerskim zajednicama i trebamo unaprjeđivati odnose i služiti dobru. Islamska zajednica treba da bude na putu dobra, da se suprotstavlja i suzbija onome što je zlo i što nije dobro, da bude na određeni način korektiv”, istakao je Kavazović dodavši da IZ ne treba mijenjati “kurs već brzinu u radu”.

Kavazović je danas predstavio i svoj program rada u kojem je istakao autentičnost, otvorenost i solidarnost kao ideje vodilje u radu. Naveo je da će nastaviti razvijati evropski identitet Islamske zajednice kao autohtone evropske zajednice muslimana, preuzimajući dio odgovornosti u predstavljanju islama u Evropi.

(StarMo)