Naslovnica Mostar Kavazović predstavio program u Mostaru

Kavazović predstavio program u Mostaru

232
dr. Husein ef. Kavazović

Mostar — Aktuelni reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović u utorak je u Studentskom hotelu predstavio svoj izborni program na predstojećim izborima za reisu-l-ulemu.

Reis se tom prilikom obratio članovima izbornog tijela, kojeg sačinjavaju glavni imami, predsjednici 14 medžlisa, sabornici i direktor Karađoz-begove medrese, sa područja Mostarskog muftijstva.

Kandidat za reizbor na poziciju reisu-l-uleme Kavazović je za svoj program rada rekao da je baziran na temelju ostvarenih rezultata i otpočetih procesa strukturiranja Islamske zajednice (IZ) u kontekstu pozicije, prilika, mogućnosti i realnih potreba njenih članova u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i bošnjačkoj dijaspori.

Reisu-l-ulema Kavazović osvrnuo se na nekoliko bitnih segmenata rada Zajednice u proteklom mandatu ukazavši na njihovu kompleksnost i nužnost daljeg razvijanja. Usvajanje ustavnih promjena, usaglašavanje Statuta i normativnih akata, pogotovo u onim dijelovima Zajednice izvan Bosne i Hercegovine, prema njegovoj ocjeni, bio je jedan od većih izazova s kojima se Zajednica suočavala.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović prisutnima je pojasnio razloge najprije prihvatanja, a potom i povlačenja svoje kandidature za izbor reisu-l-uleme i razloge zbog kojih se odlučio podržati reizbor trenutnog reisu-l-uleme Huseina ef Kavazovića.

(StarMo)