Naslovnica Izdvojeno Kavazović o dijalogu Srba i Hrvata: Glavna tema je BiH…

Kavazović o dijalogu Srba i Hrvata: Glavna tema je BiH…

411

Sarajevo — Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović osvrnuo se na intenzivirane razgovore srpskih i hrvatskih političkih lidera.

Prošlo je dva mjeseca od nagovještaja tzv. srpsko – hrvatskog pomirenja na prostoru Balkana, što sam, u svojstvu reisu-l- uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pozdravio – piše reis i dodaje:

– Dobronamjerni razgovori političkih lidera, posebno u našem dijelu svijeta, uvijek su dobro došli. Naglasio sam tad da je trajno pomirenje moguće samo na principima istine i pravde i uz učešće Bošnjaka u tim razgovorima.

Kavazović naglašava i kako je “evidentno da su intenzivirani razgovori između političkih lidera bosanskih Srba i Hrvata sa zvaničnicima u Zagrebu i Beogradu”.

– Glavna tema tih razgovora je Bosna i Hercegovina, a ne odnosi Srbije i Hrvatske. Upravo ta činjenica drži dodatno budnim bošnjački narod, koji poučen historijskim iskustvima iz nedavne prošlosti s oprezom prati takve aktivnosti. Prinuđeni smo upozoravati i ponavljati, da su dogovori, nastali iz takvih razgovora a bez ravnopravnog učešća Bošnjaka, bili pogubni za region. Posmatranje našeg naroda sa pozicije sile je pokazatelj elementarnog nerazumijevanja i nepoznavanja i Bosne i Bošnjaka – navodi, između ostalog, reis Kavazović.

(StarMo)