Naslovnica BiH Kavalec nova šefica OSCE-a u BiH

Kavalec nova šefica OSCE-a u BiH

330
Kathleen Kavalec

Sarajevo — Bivša zamjenica pomoćnika sekratara Biroa za europska i euroazijska pitanja pri američkom State Departmentu, ambasadorica Kathleen Kavalec, imenovana je novom šeficom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a dužnost će preuzeti 24. 09. 2019. godine.

Karijerna diplomatkinja SAD-a, Kavalec je obavljala sljedeće diplomatske dužnosti: bila je direktorica Odsjeka za ruska pitanja pri Birou za europska i euroazijska pitanja, zamjenica stalnog predstavnika i zamjenica šefa Misije SAD-a pri UNESCO-u u Parizu.

Takođe je bila i zamjenica koordinatora za američku pomoć Europi, Euroaziji i Srednjoj Aziji, te je obavljala dužnost direktorice Odsjeka za prevenciju konflikta pri Uredu koordinatora za obnovu i stabilizaciju. Njene inostrane dužnosti obuhvaćaju službu na raznim lokacijama, kao što su Rusija, Ukrajina, Rumunjska i Brazil. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja State Departmenta, kao i Nagradu predsjedničkog ranga.

Kavalec je diplomirala političke nauke na Univezitetu Berkeley u Kaliforniji, a magistrirala vanjske poslove na Univerzitetu Georgetown.

Njeno poznavanje stranih jezika uključuje jezike Bosne i Hercegovine, te ruski, francuski, španski, portugalski i rumunski jezik. Udata je i ima troje djece.

(StarMo)