Naslovnica BiH Kavalec: Izbora će biti u BiH bez obzira na ishod pregovora o...

Kavalec: Izbora će biti u BiH bez obzira na ishod pregovora o Izbornom zakonu!

123
Kathleen Kavalec; foto: ilustracija

Sarajevo — Od prošlih izbora državna i entitetske vlasti postigle vrlo malo, ocijenila je u intervjuu za Avaz šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, ohrabrujući građane da da na narednim izborima “biraju lidere za koje vjeruju da mogu osigurati prosperitetnu i stabilnu budućnost zemlje i njihove djece”.

– Jer izbori će biti održani bez obzira na ishod pregovora o reformi u ovoj oblasti – naglasila je.

Upitana kako ocjenjuje trenutnu političku, ali i sigurnosnu situaciju u BiH, kazala je da birači povjeravaju izabranim zvaničnicima odgovornost za rješavanje problema i za rad na prosperitetu, miru i stabilnosti.

– Nažalost, od prošlih općih izbora državni i entitetski organi u BiH postigli su vrlo malo, a aktuelna politička kriza je samo doprinijela ovoj stagnaciji. Postoji hitna potreba da se vrati puna funkcionalnost institucija na državnom nivou i da se fokusira na provedbu dugoočekivanih reformi u korist svih građana. Jednostrani pokušaji povlačenja iz institucija na državnom nivou, uspostavljenih pregovorima i parlamentarnim dogovorom, destabilizirajući su i neprihvatljivi – kaže Kavalec.

Po njenim riječima, političari koji se oslanjaju na zapaljivu retoriku i retoriku podjela da bi dobili glasove “izlažu zajednice riziku”.

– Veličanje osuđenih ratnih zločinaca, negacionizam i relativizacija zločina stvaraju atmosferu nesigurnosti za sve građane. Političke i druge javne ličnosti ne mogu sebi dozvoliti da ignoriraju posljedice negativne klime stvorene upotrebom neodgovorne retorike. Od ključne je važnosti da svi izabrani i imenovani zvaničnici u ovoj zemlji odbace ovakvu retoriku, da se ponašaju odgovorno i rade na sprečavanju i ublažavanju tenzija u društvu – izjavila je Kavalec.

 

(StarMo)