Naslovnica Sport Katalonija suspendovala sve utakmice

Katalonija suspendovala sve utakmice

443
foto: ilustracija

Barcelona — Fudbalski savez Katalonije suspendovao je danas sve utakmice u regionu, nakon što je devetoro katalonskih političkih lidera dobilo zatvorske kazne.

Kako su prenijeli španski mediji, Savez je naveo da je suspenzija izraz solidarnosti sa političkim liderima i njihovim porodicama i da pokriva sve fudbalske i futsal mečeve, prenosi Beta. Suspenzija ne uključuje prvu ligu – Primeru i reprezentaciju Španije.

Španski Vrhovni sud danas je osudio devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

Oni su osuđeni zbog učešća u pobuni i zloupotrebe javnih sredstava. Kazne su niže od onih koje je zahtijevalo tužilaštvo.

Ranije danas oglasila se i Barcelona, koja je navela da zatvor nije rješenje i da sukob mora da se riješi političkim dijalogom.

Fudbalski klub Barcelona zalaže se za nezavisnost Katalonije, a na njenim utakmicama na stadionu Camp Nou uvijek se mogu vidjeti katalonske zastave.

Fudbalski savez Engleske prošlog marta je kaznio trenera Manchester Cityja Pepa Guardiolu, koji je svojevremeno radio u Barceloni, pošto je nosio žutu vrpcu na reveru, simbol podrške nezavisnosti Katalonije.

(StarMo)