Naslovnica Region Karić “iznenađena” – Šapiću šalje presude Haškog suda “da pročita”

Karić “iznenađena” – Šapiću šalje presude Haškog suda “da pročita”

142
Benjamina Karić

Sarajevo — Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je da je “iznenađena” izjavom novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića koji je rekao da ne zna za ratne zločine presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Kako je rekla Karić, gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka, za kakvog se predstavlja gradonačelnik Šapić, trebao bi biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

“On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce”, navela je Karić.

Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanisti, dodaje Karić, Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se dešavalo.

“Ali imaju institucije koje jesu i znaju. Gradonačelnik može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici”, naglasila je Karić.

(StarMo)