Naslovnica BiH Kardinal Puljić žali što nije stvorena “normalna država”

Kardinal Puljić žali što nije stvorena “normalna država”

214
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, kaže da je “Bogu zahvalan što mu je dao snagu da sve preživi i proživi” tokom 50 godina svog rada, ali žali zbog toga što nije stvorena “normalna država”.

Puljić je prošlog mjeseca, nakon navršenih 75 godina života, papi Franji podnio ostavku i čeka odgovor iz Vatikana hoće li mu ona biti prihvaćena.

“Zahvalan sam Bogu da mi je sačuvao pamet unatoč svih stresnih situacija koje sam proživio. Tako da mogu reći, u tom duhu sam zadovoljan na poseban način što sam uspio ustrajati, unatoč svih tih stesova koje sam proživljavao, ustrajati na principima vjere, morala i ljudskosti. Žao mi je da se puno toga dogodilo, da je uništeno, protjerani su ljudi, to mi je žao. Žal mi je da se nisu vratili. Žal mi je da se nije stvorila normalna država, u kojoj će ljudi normalno živjeti u svojim pravima i dostojanstvu i to mi teško pada … Htio bih državu u kojoj će se svako osjećati kod kuće, biti ono što jest u svojim slobodama i pravima”, kaže kardinal Puljić za BHRT.

Kardinal Puljić poraznim ocjenjuje broj katolika u Bosni i Hercergovini. Kada je preuzeo biskupiju, prije 30 godina, ona je, kaže, imala preko 520.000 katolika. Sada se procjenjuje kako je ostalo samo 180 do 200 hiljada katolika na tom prostoru.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)