Naslovnica BiH Kardinal Puljić: Svake godine iz BiH ode 10 hiljada katolika

Kardinal Puljić: Svake godine iz BiH ode 10 hiljada katolika

648
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Na Biskupskoj konferenciji u Bosni i Hercegovini razgovaralo se o provođenju postupka usaglašavanja podataka o nekretninama prema kojem bi prestala važiti stara gruntovnica, a stupio na snagu novi katastar, saopćio je kardinal Vinko Puljić.

Kako je kardinal Vinko Puljić rekao brojni vlasnici nisu riješili pitanje svojih nekretnina, a nije ni donesen zakon o povratu imovine. Ovakvim postupkom, kaže Puljić, moglo bi doći do legalizacije nepravednog oduzimanja imovine nakon Drugog svjetskog rata.

“Jako nam je stalo da se donesu pravedni zakoni i kad vidimo da se donose zakoni koji na neki način legaliziraju već jednu otimačinu, moramo reagirati. Zato pozivamo one koji donose zakone da vode ozbiljno računa da ti zakoni ne nanose novu štetu otimanja imovine, jer privatno vlasništvo treba ozbiljno vrjednovati”, objasnio je kardinal Puljić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kardinal je iznio i podatak o odlasku katolika iz Bosne i Hercegovine, koje je zasnovano na “nesigurnim” podacima, jer zvanični ne postoje.

“Teško je doći do točnih podataka jer se ne registriraju. Imamo nekakav uvid u stanje broja katolika prigodom blagoslova kuća. Ali nam je sve nesigurniji taj podatak jer brojni ljudi za vrijeme zime idu tamo gdje je toplije. Istini za volju nekako svake godine 10.000 ode”, rekao je Puljić.

Upitan za komentar na političku situaciju u Bosni i Hercegovini kardinal Puljić je rekao da gdje ima puno kuharica, tu je ručak preslan, te da mu se čini da nekima odgovara da se nastavi haotična situacija u BiH.

(StarMo)