Naslovnica BiH Kardinal Puljić: Ne diže se glas u zaštitu Hrvata u RS-u

Kardinal Puljić: Ne diže se glas u zaštitu Hrvata u RS-u

157
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Pozdravnim govorom nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u srijedu je u Sarajevu započelo 79. redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Skupom predsjedava kardinal Puljić, a učestvuju svi članovi Biskupske konferencije BiH: nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić i pomoćni biskup banjalučki mons. Marko Semren.

Tokom prvog dijela zasjedanja biskupima se pridružio i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto koji im je uputio svoju riječ, javila je KTA, a prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Na početku zasjedanja kardinal Puljić napomenuo je kako je uobičajeno da na ovom zasjedanju učestvuju delegati Hrvatske i Austrijske, te Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, ali da su, između ostalog, ograničenja u vrijeme aktuelne pandemije bila razlog njihovog nedolaska kao i nedolaska apostolskog vizitatora za župu Međugorje mons. Henryka Hosera i vladike križevačkog mons. Milana Stipića.

Osvrćući se na dnevni red zasjedanja, kardinal Puljić kazao je da će se, među ostalim, biskupi osvrnuti i na 25. godišnjicu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, poznatog kao Daytonski sporazum.

– Vrlo je zanimljivo podsjetiti na reakciju naše Biskupske konferencije upućenu javnosti nakon potpisivanja spomenutog sporazuma. Na žalost, naše bojazni izražene tom prilikom najvećim dijelom su se ostvarile pa se tadašnja naša poruka pokazala sasvim utemeljenom. Vidimo da se politička situacija kod nas u Bosni i Hercegovini ne rješava u smislu ispravljanja brojnih nepravdi i uspostavi jednakih prava za svakog čovjeka u svakom dijelu Bosne i Hercegovine te jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH – kazao je kardinal Puljić.

Istakao je kako je posebno pogođen najmalobrojniji hrvatski narod u BiH “koji nije jednakopravan ni na državnom, a ni na entitetskim nivoima, posebno u entitetu RS”.

– Godinama je kamen spoticanja činjenica da je član Predsjedništva BiH osoba koja nije izabrana većinom hrvatskih glasova što je uistinu nepravedno i ne može biti prihvatljivo. U isto vrijeme treba reći da bi se član Predsjedništva u ime hrvatskog naroda u BiH morao zauzimati za sve Hrvate na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a posebno tamo gdje im je najteže. Umjesto toga bili smo svjedoci da osoba na toj službi, iako je izabrana većinom hrvatskih glasova, nikada ili gotovo nikada ne diže glas u zaštitu Hrvata u polovini BiH gdje im prijeti potpuni nestanak – poručio je kardinal Puljić.

Biskupi će završiti svoje zasjedanje konferencijom za novinare koja će biti upriličena u četvrtak, 5. novembra, u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu (Ulica Josipa Stadlera 13) s početkom u 12 sati. Na početku konferencije svoj osvrt na zasjedanje dat će kardinal Puljić i biskup Palić.

(STarMo)