Naslovnica BiH Kardinal Puljić i reis Kavazović apeluju: Smanjite napetosti, narod iseljava

Kardinal Puljić i reis Kavazović apeluju: Smanjite napetosti, narod iseljava

101

Sarajevo — U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u petak su razgovarali vrhbosanski nadbiskup metropolita i predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji su tom prilikom pozvali domaće i međunarodne zvaničnike na dijalog i smanjivanje napetosti.

U srdačnom i otvorenom razgovoru dvojica vjerskih poglavara u BiH razgovarali su o odnosima Katoličke Crkve i Islamske zajednice za koju su utvrdili kako je izuzetno dobra te su izrazili nadu da će takva ostati i u budućnosti.

Vrhbosanski nadbiskup informirao je reisu-l-ulemu o radu Prve sinode čija su zasjedanja u toku te mu zahvalio što je bio prisutan na njenom otvorenju.

Također su se dotakli aktuelne situacije u zemlji koju su ocijenili složenom u političkom i sigurnosnom pogledu, koja se dodatno komplicira u opasnom smjeru čiji se ishod ne može predvidjeti.

Pozvali su domaće i međunarodne zvaničnike na dijalog i smanjivanje napetosti koja nikome u zemlji, nedavno izašloj iz rata, ne koristi te može samo još više doprijeniti i onako velikom iseljavanju stanovništva svih vjera i nacija iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Posebno su istakli potrebu prestanka huškačkog rječnika, te stvaranja atmosfere poštivanja i pomirenja među svima, te uvažavanja prava svakog čovjeka poštujući njegov identitet u procesu stvaranja društva jednakih prava.

Napomenuli su kako je svaki dijalog, samim tim i politički, uvijek dobrodošao te kako je poželjan da bi se u demokratskim uslovima rješavala nagomilana pitanja, stoji u saopćenju, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)