Naslovnica BiH Kardinal Puljić: A šta je sa Hrvatima u RS-u?

Kardinal Puljić: A šta je sa Hrvatima u RS-u?

323
kardinal Vinko Puljić

Mostar — Na svečanom liturgijskom predstavljanju u sarajevskoj katedrali monsinjor Tomo Vukšić u subotu je ustoličen za novog vrhbosanskog nadbiskupa.

Nadbiskup Vukšić preuzeo je tu dužnost od kardinala Vinka Puljića, koji je u opširnom intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista govorio o svojim iskustvima u proteklu 31 godinu koliko je proveo na čelu Vrhbosanske nadbiskupije.

“Unutarcrkvena promjena neće stvarati ni mijenjati politiku, nego će praviti strategiju pastorala, evangelizacije, puta pomirenja i izgradnje zdravog morala u društvu. Imajući na umu da se više od 80 posto ljudi u Bosni i Hercegovini izjašnjava kao vjernici, pitam se gdje je ta vjera kada ima toliko kriminala i korupcije? To je posebno područje obnove morala ne samo za Katoličku crkvu u BiH nego za sve crkve i vjerske zajednice na ovim prostorima. Na tome će počivati put dijaloga i saradnje”, kazao je kardinal Puljić, prenose u subotu bh. portali, pozivajući se na agenciju Fena.

On se osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, kazavši kako ovdje nisu posvađani narodi već politike.

“Ljudi, bez obzira o kojem je narodu riječ, otvoreni su u ogromnoj većini za saradnju i razumiju da i drugi žele živjeti u svom identitetu kao i oni sami. Ovdje su se dogodile mnoge teške stvari, a nijedna politika ne želi reći ‘moj grijeh’ nego nastoji opravdati ono što je pogrešno učinjeno. Volio bih kada bi shvatili da bi prije svega nama u Bosni i Hercegovini, i to svima, trebalo biti stalo da nam bude bolje, kao i da jednom narodu ne može biti dobro, ako drugome također nije dobro, odnosno da meni ne može biti dobro ako i mome komšiji ili susjedu nije dobro”, poručio je kardinal.


Dodao je kako put isključivosti i sebičnosti nikad nije dobar put te da je potrebno tražiti rješenje koje je, u što većoj mogućoj mjeri, pravedno za sve, a posebno za one slabije i manje brojne.

Puljić se osvrnuo i na Daytonski sporazum, ustvrdivši kako je njime uspostavljen mir, ali i uvelike legalizirana ratna osvajanja.

Na pitanje da prokomentira aktuelne razgovore o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, Puljić je odgovorio kako ne treba insistirati isključivo na dogovoru hrvatske i bošnjačke strane.

“Jednakopravnost je proces koji treba uspostaviti. Jedan od tih stavova je Izborni zakon i to na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Tu nije samo hrvatsko-bošnjački dogovor. Šta je s Hrvatima u entitetu RS? Ispada kao da je normalno da nas tamo nema. ‘Luđačku košulju’ treba skinuti i stvoriti normalnu državu jednakih prava za svakog čovjeka i za sve narode”, poručio je kardinal Puljić.

(StarMo)