Naslovnica Region Karadžić tražio video pozive – Još nema odluke…

Karadžić tražio video pozive – Još nema odluke…

495

Den Haag — Još uvijek nije donesena odluka o odobravanju videopoziva Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) osuđenom na doživotni zatvor.

Video pozive Karadžić je tražio “jer ga usljed pandemije koronavirusa porodica nije u mogućnosti posjetiti u Pritvorskoj jedinici UN-a, saznaje BIRN BiH”.

Karadžićev advokat Peter Robinson u utorak je to potvrdio BIRN-u BiH, dodavši kako su u međuvremenu obustavljene sve posjete u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN).

Robinson je za BIRN BiH kazao i kako “nema informaciju u kojoj zemlji će Karadžić služiti doživotnu kaznu zatvora”.

– Mi smo tražili da budemo dio tog procesa i pomognemo odabrati zemlju gdje će on biti siguran, ali sekretar je to odbio i neće da nam kaže kojim zemljama su se obratili – rekao je Robinson, dodavši da odbrana nije dobila informacije o tome da je odabrana neka zemlja.

Iz Mehanizma su ranije za BIRN BiH pojasnili da je predsjednik MMKS-a odgovoran za odlučivanje, gdje će osuđena osoba izdržavati kaznu, te da će Karadžić kaznu izdržavati “u jednoj od država koje su sa Ujedinjenim nacijama zaključile sporazum”.

(StarMo)