Naslovnica BiH Kao Brčko – Čampara predlaže “potpunu Reformu javne sigurnosti u KS”

Kao Brčko – Čampara predlaže “potpunu Reformu javne sigurnosti u KS”

285
Aljoša Čampara

Sarajevo — Federalni ministar unutrašnjih poslova i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara zatražiće “potpunu Reformu uređenja javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo”.

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je zakazana za utorak 16. juna Čampara će podnijeti inicijativu za reformu uređenja javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo po uzoru na Distrikt Brčko – javlja N1.

U svom obrazloženju Čampara je naglasio da uređenje javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo “zahtjeva neposrednu i dalekosežnu strukturalnu reformu”.

On smatra da bi ovakva reforma trebala “predstavljati jedan od kamena temeljaca koji će omogućiti Kantonu Sarajevo napredovanje ka svojim zasluženim društvenim i ekonomskim potencijalima”. Njom bi se proširila nezavisnosti Uprave policije Kantona Sarajevo kako bi se omogućilo profesionalnije, transparentnije i odgovornije djelovanje.

– Policija nezavisna od nepriličnih političkih upliva je obilježje modernih i demokratskih policijskih sistema. Uprava policije Kantona Sarajevo već posjeduje cijeli opseg operativnih, logističkih i administrativnih i finansijskih mehanizama za pružanje efikasne policijske usluge građanima. Nezavisnost policije također predstavlja važan preduslov za unapređenje odgovornosti i transparentnosti koji predstavljaju sastavne komponente dobre vladavine i vladavine zakona u demokratskim sistemima – navodi Čampara.

(StarMo)