Naslovnica Mostar Kantonalna bolnica „Dr.Safet Mujić“: Uradili smo sve što je u našoj moći…

Kantonalna bolnica „Dr.Safet Mujić“: Uradili smo sve što je u našoj moći…

4011
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Zbog novopotvrđenih slučajeva koronavirusa u Mostaru, ali i ugroženosti bolničkog osoblja, u slučaju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) i u Kantonalnoj bolnici „Dr.Safet Mujić“ u zadnja dva dana pooštrene su mjere prevencije.

Uz trijažni šator, koji je postavljen na parkingu bolnice, gdje se od svakog pacijenta uzima medicinska i epidemiološka anamneza, poseban naglasak stavljen je na izolaciju vitalnih odjela.

Dr. Zlatko Guzin, direktor bolnice, Ginekološki odjel potpuno odvojen od ostalog dijela bolnice.

– Oni praktično rade autonomno, na ulazu imaju prostor za svoju trijažu, a razdvojili smo i Pedijatriju od Ginekologije. I jedni i drugi imaju zasebne ulaze. Također, fizički smo izolirali i Odjel za infektivne bolesti i sačinili posebnu rutu kretanja do tog Odjela, koji sada imaju zaseban ulaz. Uradili smo, dakle, sve što je u našoj moći i poduzeli smo sve mjere da odgovorimo ovoj situaciji s koronavirusom. Ovu situaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, jer moramo maksimalno, osim naših pacijenata, zaštititi naše zdravstveno osoblje”- rekao je direktor dr. Guzin – javlja mostraki.ba.

U ovoj bolnici organizirali su se tako da sve službe rade s minimalnim brojem zaposlenih, koliko to, kako je rekao dr. Guzin, obim posla dozvoljava, ali je kompletno osoblje, naglasio je, “u stanju pripravnosti 24 sata”.

Inače, u ovoj bolnici je veliki problem nedostatak respiratora, ali i zaštitne opreme.

(StarMo)