Naslovnica Mostar Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” u regionalnom medicinskom projektu

Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” u regionalnom medicinskom projektu

193
foto arhiva

Mostar — Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” Mostar početkom je marta ove godine potpisala partnerski sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru drugog poziva prekograničnog programa suradnje Interreg IPA – Bosna i Hercegovina – Hrvatska – Crna Gora 2014 -2020 za provođenje projekta TELE.DOC – “Inovativne prakse u traumatskom liječenju i upravljanju povredama za poboljšanu zaštitu pacijenata u prekograničnom području”.

Riječ je o projektu čiji je nositelj Opća bolnica Kotor iz Crne Gore, a koji se financira kao jedan od 30 odabranih projekata (od ukupno 161 prijavljenih na natječaju), javljeno je iz bolnice “Dr. Safet Mujić”.

Projekt je vrijedan više od 1,1 milion eura, a sredstva će se, osim Općoj bolnici Kotor, dodijeliti i ostalim uključenim projektnim partnerima – Općini Kotor, Općoj bolnici Dubrovnik i bolnici “Dr. Safet Mujić” iz Mostara. EU sufinancira 85 posto sredstava dok će partneri 15 posto osigurati samostalno.

Cilj projekta TELE.DOC je ojačati kapacitete uključenih bolnica s ciljem poboljšanja usluga koje se nude pacijentima, s naglaskom na opremanje odjela trauma i obuku medicinskog osoblja.

Dodatno, cilj je poboljšati i saradnju tri bolnice kroz uvođenje dodatnih komunikacijskih sustava putem kojih će liječnici učinkovitije razmjenjivati medicinske podatke te se konsultirati oko dijagnoza i liječenja kritičnih pacijenata.

Konkretnije, nabaviti će se ukupno 30 setova i pojedinačnih komada vrijedne medicinske opreme za tri bolnička odjela trauma u tri zemlje, a 36 liječnika (12 mostarskih) proći će trodnevnu praktičnu certificiranu međunarodnu obuku ETC (European Trauma Course) koja će se odvijati u Dubrovniku.

Također, uspostavit će se “tele” bolnička mreža za poboljšanu komunikaciju i razmjenu mišljenja ljekara, organizirati fakultativni studijski posjet za voditelje bolnica u EU zemlju s najboljim primjerima prakse u tretmanima trauma, kao i promovirati dobre projektne prakse kroz međunarodno stručno okupljanje na temu tele medicine koje će se također organizirati u Dubrovniku.

JU Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” Mostar kroz projekt će realizirati iznos od 299.701 eura, od kojih je nacionalno sufinansiranje 44.955 eura.

Projekt je započeo s provođenjem od 1. marta ove godine i trajat će 24 mjeseca.

(StarMo)