Naslovnica Život Kanton Sarajevo: Više od 200 firmi radnicima podjelilo otkaze

Kanton Sarajevo: Više od 200 firmi radnicima podjelilo otkaze

514
foto arhiva

Sarajevo — Na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo od 1. aprila nalazi se 58.637 osoba, a više od 200 firmi podijelilo je otkaze radnicima, rekao je Nermin Pećanac, direktor Službe – prenosi faktor.ba.

Od 18. marta do 1. aprila 608 ljudi se prijavilo da su izgubili posao. Potrebna dokumentacija za prijavu na evidenciju nezaposlenih je: lična karta, dokaz o stručnom obrazovanju, (svjedočanstvo ili diploma) i dokaz o prestanku rada (obrazac JS 3100, ugovor/rješenje). Zbog novonastale situacije Služba za zapošljavanje KS osigurala je za sve osobe dokumentaciju i prijavu mogu dostaviti putem emaila u općinski biro po mjestu prebivališta, ili poštom – pojasnio je Pećanac.

Da bi osobe ostvarile svoja prava po osnovu nezaposlenosti, rok za prijave na evidenciju nezaposlenih je 30 dana po prestanku okolnosti koje su dovele do prekida rada.

Sporazumnim raskidom između poslodavca i radnika, osobe koje se prijavljuju na evidenciju nezaposlenih ne ostvaruju prava na novčanu naknadu, jer se time smatra da su svjesno doprinijeli prestanku radnog odnosa.

(StarMo)