Naslovnica BiH Kanton Sarajevo: Nova većina zasjeda – opozicija napustila…

Kanton Sarajevo: Nova većina zasjeda – opozicija napustila…

338
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, koju je sazvala nova skupština većina u kojoj su Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost i Demokratska fronta, počela je danas bez prisustva zastupnika Naroda i pravde, Naše stranke i Socijaldemokratske partije BiH.

Ovu sjednicu je sazvala u svojstvu dopredsjedavajuće Skupštine Smiljana Viteškić na inicijativu 18 zastupnika iz nove skupštinske većine, a koja je nakon što su sjednicu napustili zastupnici Naroda i pravde, Naše stranke i SDP-a, preuzela funkciju predsjedavajuće kantonalne skupštine.

Šef Kluba SDA Mahir Dević predložio je potom dnevni red na kojem će biti razmatrana smjena predsjedavajućeg Elmedina Konakovića te imenovanje Mirze Čelika. Također je tražio da se za nekoliko sati zakaže i nova sjednica na kojoj će biti usvojen rebalans budžeta za 2019. i budžet za 2020. godinu.

S druge strane, Konaković koji je jučer podnio ostavku na poziciju predsjedavajućeg Skupštine, upozorava da će sve odluke koje danas budu donesene biti ništavne te da podliježu krivičnoj odgovornosti.

Pozvao je zastupnike da sačuvaju dostojanstvo te da dođu na sjednicu koja je zakazana za 8. januar.

(StarMo)