Naslovnica BiH Kanton Sarajevo: Nova 44 slučaja zaraze

Kanton Sarajevo: Nova 44 slučaja zaraze

118
foto - arhiva

Sarajevo — Rezultati testiranja obavljenih tokom jučerašnjeg dana i jutros do 9:00 sati potvrdili su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Testirano je ukupno 254 uzorka u tom periodu.

S ovim rezultatima, broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom u KS-u iznosi 770, javlja Patria.

Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu trenutno se nalazi 45 osoba, od kojih je jedna osoba priključena na respirator. U protekla 24 sata sa bolničkog liječenja su otpuštene četiri osobe.

U samoizolaciji se nalazi 1286 osoba na području KS.

Podsjećanja radi, zbog pogoršane epidemiološke situacije, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je nove mjere koje su stupile na snagu.

Naredbom je obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od minimalno 1 metar, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od 2 metra između osoba.

Građanima na području Federacije BiH između ostalog se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja a ciljem smanjivanja rizika od COVID-19, kao i zaštite osobnog zdravlja.

Osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu.

(StarMo)