Naslovnica Život Kanadski parlament: “Djela genocida nad ukrajinskim narodom”

Kanadski parlament: “Djela genocida nad ukrajinskim narodom”

169
foto arhiva

Ottawa — Poslanici donjeg doma kanadskog parlamenta usvojili su tekst u kojem se osuđuju ruska “djela genocida nad ukrajinskim narodom” i ocijenili da postoje “jasni i obilni dokazi o ratnim zločinima i sistematskim i masovnim zločinima protiv čovječnosti”.

“Donji dom parlamenta usvojio je tekst o djelima genocida nad ukrajinskim narodom”, naveo je, u srijedu uvečer, taj dom kanadskog parlamenta u objavi na Twitteru.

Tekst, podnesen na inicijativu poslanice ljevičarske Nove demokratske partije Heather McPherson, usvojen je jednoglasno.

U dokumentu se navodi da “postoje jasni i obilni dokazi o sistematskim i masovnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje su protiv naroda Ukrajine počinile ruske oružane snage, pod vodstvom predsjednika Vladimira Putina”.

Ti zločini posebno uključuju mučenje, “masovne zločine na ukrajinskim teritorijama, prisilno premještanje ukrajinske djece na rusku teritoriju”, kao i slučajeve “fizičkog i psihičkog nasilja i silovanja”.

Donji dom parlamenta je usvajanjem tektsta ocijenio da “Rusija čini djela genocida nad ukrajinskim narodom”.

Kanadski premijer Justin Trudeau je sredinom aprila prvi put koristio termin “genocid” poslije američkog američkog predsjednika Josepha Bidena. Kremlj smatra taj termin neprihvatljivim.

(StarMo)