Naslovnica Sport Kanada se povlači sa Olimpijade

Kanada se povlači sa Olimpijade

690

Ottawa — Kanada je postala prva zemlja koja je najavila da će bojkotovati Olimpijske igre u Tokiju zbog pandemije virusa korona i Australija je svojim sportistima najavila da se pripremaju za igre naredne godine nakon što su Japan i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) sugerisali mogućnost odgađanja, javlja agencija Reuters.

Protivljenje održavanju Igara u julu naglo je poraslo tokom vikenda pošto su pojedine sportske organizacije uz pojedine olimpijske komitete zatražile odgađanje zbog pandemije.

Kanadski Olimpijski i paraolimpijski komitet najavili su da neće slati sportiste u Tokio, ukoliko igre budu održane kada je i predviđeno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

MOK i japanska administracija su samo djelimično podržali svoj stav de se Igre održe kada je i planirano.

Japanski premijer Šinzo Abe je u obraćanju parlamentu rekao da bi odgađanje Igara mogla postati opcija u slučaju da se ne mogu održati u “punoj formi”.

“Ukoliko postane teško, nećemo imati drugog izbora osim da razmotrimo odgađanje Igara, s obzirom na princip da je zdravlje sportista na prvom mjestu”, istakao je Abe.

MOK je u nedjelju, 22. marta, saopštio da će u narednih četiri sedmice održati konsultacije koje će obuhvatati i mogućnost odgađanja početnog datuma za igre ili čak pomjeranje za godinu dana.

(StarMo)