Naslovnica Život Kanada: Pozivaju katolike da ne idu u crkve, dok…

Kanada: Pozivaju katolike da ne idu u crkve, dok…

135
foto arhiva - ilustracija

Ottawa — U momentima dok Kanadu pogađa duboka kriza izazvana pronalaskom dječjih grobova u krugu bivših katoličkih škola, čelnici autohtonih zajednica pozvali su na bojkot katoličkih crkava.

Kako navodi kanadski službeni emiter “CBC”, Bobby Cameron, čelnik Federacije suverenih autohtonih naroda, jedne od najvećih domorodačkih organizacija u zemlji, zatražio je od katolika “da ne idu u crkvu”.

Podsjetivši na obavezu Katoličke crkve da isplati 25 miliona dolara preživjelima u internatima i njihovim porodicama, Cameron je pozvao katolike “da ne idu u crkvu dok se taj novac ne isplati”.

– Ovi ljudi mogu se i u tišini moliti i kod kuće. Time bi se poslala snažna poruka – rekao je Cameron, te je pozvao Crkvu da objavi sve dokumente o internatima, a od pape Franje je zatražio da posjeti Kanadu i da se izvini zbog svega onoga što se dogodilo u crkvenim školama.

Felix Thomas, lider Prve nacije Kinistin Saulteaux, kazao je da se preživjeli trebaju boriti zbog djece čiji grobovi su otkriveni u internatima.

– Treba nam više boraca. Najveći borci u ovome mogu biti crkvene zajednice. Nedjeljom neće ići u crkvu kako bi time pokazali solidarnost. To mogu učiniti – rekao je.

Byron Louis, čelnik indijanske zajednice u Okanaganu, pridružio se apelima o protestu protiv crkve.

– Katolici bi trebali ostati kod kuće i tako oprati svoj moralni kompas. Ova poruka o bojkotu stići će do biskupa, nadbiskupa, a zatim će doći i do još viših nivoa – kazao je Louis.

(StarMo)