Naslovnica Politika Kanada podržava Schmidta za visokog predstavnika

Kanada podržava Schmidta za visokog predstavnika

403

Ottawa — Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada poslao je pismo premijeru Kanade Justinu Trudeauu u kojem je zatražena veća uloga Kanade u jačanju institucije visokog predstavnika u BiH i mišljenje o izboru novog visokog predstavnika u BiH.

Kanada je članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), te je u pismu zatražena njena aktivnija uloga u jačanju državnih institucija Bosne i Hercegovine i evroatlantskim integracijama BiH.

U odgovoru koji je, u ime Vlade Kanade, poslao ministar vanjskih poslova te zemlje Marc Garneau, naglašava se posvećenost Kanade stabilnosti Bosne i Hercegovine, te potvrđuje kako je izbor novog visokog predstavnika u BiH važno pitanje, koje treba pažljivo razmotriti.

“U potpunosti se slažem da je izbor novog visokog predstavnika važno pitanje koje treba pažljivo razmotriti. Visoki predstavnik Valentin Inzko je izvrsno obnašao ovu poziciju dugi niz godina, ali signalizirao je svoju želju da odstupi. Održano je nekoliko razgovora između članova Upravnog odbora kako bi se uvjerili da su svi faktori uzeti u obzir i da se može postići konsenzus”, navodi ministar Garneau u pismu/odgovoru, koje prenosi Institut za istraživanje genocida Kanada, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Garneau navodi da mu je drago što može da potvrdi podršku njegove zemlje kandidatu Christianu Schmidtu, kojeg je predložila Njemačka.

“Prioritet Kanade za Bosnu i Hercegovinu je podsticanje njenog razvoja u mirnu, ekonomski održivu, multietničku demokratiju. Rad OHR-a (Ured visokog predstavnika u BiH) je od suštinskog značaja za postizanje ovog cilja”, navodi, između ostalog, ministar vanjskih poslova Kanade Marc Garneau u pismu koje je uime Vlade te zemlje uputio povodom inicijative Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada, saopšteno je iz tog instituta.

(StarMo)