Naslovnica Život Kanada: Jedan od osumnjičenih napadača pronađen mrtav

Kanada: Jedan od osumnjičenih napadača pronađen mrtav

116
foto arhiva

Ottawa — Kanadska policija pronašla je u ponedjeljak mrtvog jednog od osumnjičenih za masovni pokolj nožem u kojemu je u nedjelju ubijeno deset osoba, dok je drugi osumnjičeni, njegov brat, još uvijek na slobodi.

Braća su bila osumnjičena za ubistvo deset ljudi i ranjavanje 18 u napadu nožem koji je u nedjelju duboko potresao domorodačku zajednicu u Saskatchewanu. Napadi su bili među najsmrtonosnijima u modernoj historiji Kanade. Policija je rekla kako se čini da su neke od žrtava bile meta, dok su druge očito bile nasumične.

Damien Sanderson (31) pronađen je mrtav u James Smith Cree Nationu, a njegov brat, Myles Sanderson (30) “možda je zadobio povrede” i možda traži ljekarsku pomoć, rekla je Rhonda Blackmore, komandant Kraljevske kanadske konjičke policije Saskatchewan. Sa smrću jednog brata Sandersona i ranjavanjem drugog, broj žrtava sada iznosi 11 mrtvih i 19 povrijeđenih, rekla je Blackmore, prenijeli su hrvatski mediji.

Tijelo Damiena Sandersona pronađeno je na otvorenom u području s visokom travom u blizini kuće koja se pretraživala, rekla je.

“Možemo potvrditi da ima vidljive povrede. U ovom trenutku se ne vjeruje da je te povrede sam sebi zadao”, rekla je Blackmore ne precizirajući što je uzrok povreda.

Upitan je li Myles Sanderson osumnjičen da je također ubio svog brata, Blackmore je rekla: “Nismo to potvrdili. Ne možemo reći je li Myles bio umiješan u smrt Damiena.” Također je upozorila da policija još uvijek smatra Mylesa Sandersona opasnim za javnost, čak i ako je povrijeđen. “Myles ima poduži kriminalni dosje koji uključuje krivična djela protiv lica i imovine… Smatramo ga naoružanim i opasnim. Nemojte mu prilaziti”, rekla je Blackmore.

CBC News izvijestio je da je policija u saskatchewanskom gradu Saskatoonu tražila Mylesa Sandersona od maja, kada se prestao sastajati sa svojim službenikom za uslovni otpust nakon što je odslužio kaznu za napad, pljačku i izricanje prijetnji.

Premijer Justin Trudeau nazvao je napade “šokantnim i srceparajućim” i rekao da je razgovarao s vodstvom James Smith Cree Nationa i premijerom Saskatchewana Scottom Moeom kako bi obećao podršku svoje vlade.

(StarMo)