Naslovnica Region Kampanja: Bošnjaci da u što većem broju izađu na popis u Srbiji

Kampanja: Bošnjaci da u što većem broju izađu na popis u Srbiji

99
foto arhiva - ilustracija

Novi Pazar — Islamska zajednica u Srbiji, Matica bošnjačka i Zajednica sandžačke dijaspore pokrenule su kampanju da što veći broj Bošnjaka izađe na popis stanovništva u oktobru u Srbiji.

“Osjetili smo potrebu ukazati narodu na ovo važno pitanje. Trebamo se svi popisati, objediniti se oko ovog interesa. Ovo je više od dnevne politike“, rekao je na tribini u ponedjeljak uveče u Novom Pazaru poglavar Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud Dudić.

On je dodao da svi pažljivo prate šta o ovom pitanju kaže IZuS „jer sve drugo je nebitno, sve drugo se prosulo.“

„Naša dijaspora mora doći i popisati se, jer to je u interesu Bošnjaka. Kada čovjek mora platiti porez, dođe mu obračun gdje god da živi, a eto za popis mora čovjek doći iz inostranstva, ali baš zato pozivam sve naše ljude da dođu i da se popišu“, rekao je muftija Dudić, prenosi televizija N1, pozivajući se na Betu.

On je o pitanju izjašnjavanja o vjerskoj pripadnosti pretpostavio da su muslimani u Srbiji na drugom mjestu po brojnosti, odmah nakon pravoslavaca.

Više učesnika na tribini je osudilo najnovije pokušaje pojedinih političkih faktora da vrše albanizaciju Bošnjaka u Sandžaku. Istankuto je da takvi pokušaji neće uspjeti.

Predsjednik Matice bošnjačke i narodni poslanik Jahja Fehratović je ovom prilikom pozvao sve faktore među Bošnjacima da ujedine energiju oko popisa kako bi narod dobio sve benefite koji sljeduju, po brojnosti.

On je takođe istakao važnost da Bošnjaci kao maternji jezik navedu bosanski jezik.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)