Naslovnica Život Kalifornija: Umrla osoba mlađa od 18 godina

Kalifornija: Umrla osoba mlađa od 18 godina

355
foto: agencije - ilustracija

Los Angeles — Kalifornijske vlasti su u utorak pozvale mlade da poštuju sigurnosne upute u borbi s novim koronavirusom nakon smrti mlade osobe blizu Los Angelesa koja je prva poznata žrtva Covida-19 među mladima na američkom tlu.

Sanitarne vlasti losangeleskog okruga izvijestile su o trima novim smrtnim slučajevima od Covida-19, među kojima je “osoba mlađa od 18 godina” koja je živjela u Lancasteru, četrdesetak kilometara sjeverno od glavnog grada Kalifornije.

To je prvi poznati slučaj smrti neke mlađe osobe od koronavirusa na američkom tlu, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agenciju Hina.

Iste sanitare vlasti su u kasnijem saopćenju ipak istakle da savezni stručnjaci još moraju potvrditi uzrok smrti.

“Iako prvi testovi daju pozitivan rezultat na Covid-19, slučaj je složen i možda postoji drugo objašnjenje za ovu smrt”, ističe losangeleski okrug.

“Mladi, i vas se ovo tiče. Znajte da vaše ponašanje može spasiti nečiji život a može i nekoga stajati života. A taj život može biti vaš”, upozorio je gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti na press-konferenciji.

Ne zna se tačno koliko je mlada osoba imala godina ni kojeg je pola, gradonačelnik je govorio o “zdravoj mladoj osobi”.

Stručnjaci misle da Covid-19 rijetko poprima teži oblik kod djece i jako ih je malo umrlo od početka pandemije.

“Covid-19 ne razlikuje ljude po dobi, rasi ili imovinskom stanju i ovo što trenutno vidimo na mjestima kao što je New York govori nam na što moramo biti spremni”, rekla je čelnica službe za javno zdravstvo okruga Barbara Ferrer.

Kalifornijske vlasti su proglasile karantin za Los Angeles i za čitavu saveznu državu, uz naredbu o prekidu svih djelatnosti koje nisu životno važne i preporuku da se putuje samo ako je to krajnje neophodno.

“U zadnjih 48 sati zabilježeno je 256 novooboljelih” od koronavirusa, objavile su sanitarne vlasti losangeleskog okruga.

Time se broj slučajeva potvrđenih u laboratoriju na tom području penje na 662, među kojima je samo deset maloljetnika.

Sjedinjene Države su u utorak navečer imale 780 umrlih i više od 54.000 zvanično potvrđenih slučajeva zaraze Covidom-19, objavio je Univerzitet Johns Hopkins, referentna ustanova na tom polju.

(StarMo)