Naslovnica Život Kalifornija: Historijske vrućine isključuju struju, izazivaju požare

Kalifornija: Historijske vrućine isključuju struju, izazivaju požare

267
foto: agencije

Los Angeles — Vatrogasci se bore sa više desetina požara širom Kalifornije pogođene historijskim toplotnim talasom koji je izazvao prekide struje i primorao guvernera te američke države da proglasi vanredno stanje.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u utorak je proglasio vanredno stanje da bi osigurao raspoloživost vitalnih resursa za borbu protiv vatrene stihije, dodatno pojačane efektom historijske vrućine na zapadnoj obali SAD i jakim vjetrovima.

Izgorjela vegetacija, vozila i kuće uništene su vatrom, a požari su do sada zahvatili najmanje 48.500 hektara u Kaliforniji. Neki su blizu Los Angelesa i San Francisca prema odjeljenju za borbu protiv požara te države, prenosi France presse, na joji se poziva Radio Slobodna Evropa.

Hiljade ljudi su morale biti evakuirane na nekoliko kilometara sjeverno i južno od San Francisca gdje, prema procjeni vatrogasaca, gore dva najveća požara u kojima je spojeno više manjih požara izbilih od ponedjeljka.

U toj državi posljednjih sedam dana vladaju velike vrućine, u Dolini smrti u nedjelju je zabilježena rekordna temperatura od 54,5 stepeni Celzijusa što bi mogla postati ako se izvrše poređenja treća najviša temperatura ikad zabilježena na Zemlji.

Oko 30.000 kalifornijskih domaćinstava je ostalo bez struje, prema elektro kompaniji Poseroutage.us zbog pregrijavanja brojnih električnih instalacija.

(StarMo)