Naslovnica Mostar Kako razvijati medijsku pismenost djece?

Kako razvijati medijsku pismenost djece?

356

Mostar — Kako razvijati medijsku pismenost djece predškolskog uzrasta bila je tema radionice za odgajateljice i odgajatelje iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, održane u Mostaru ovog vikenda.

Predškolarci provode i po nekoliko sati dnevno uz različite medije, a da pri tome nisu osposobljena razlikovati medijski posredovanu stvarnost i stvarni život.

Jedna od predavačica, prof. dr. Zarfa Hrnjić Kuduzović smatra da medijsku pismenost treba početi razvijati već kod predškolaraca. „Medijska pismenost će doprinijeti da uz pomoć roditelja i odgajatelja kod djece postepeno razvijamo naviku da pažljivije biraju i propituju sadržaj koji gledaju, a odrasli ih trebaju podsticati na razgovor o medijskim sadržajima.“

Uz zajedničko djelovanje s roditeljima, odgajatelji mogu usmjeriti djecu ka pravilnom korištenju medija i odabiru adekvatnog sadržaja. Prekomjerno izlaganje medijima, praćenje sadržaja neprimjerenih njihovoj dobi i usvajanje negativnih modela ponašanja neke su od posljedica koje su odgajatelji primijetili, zbog čega smatraju potrebnim da djeca uče o medijima od najranijeg uzrasta.

“Shvatili smo kolika je važnost medija danas u odgoju djece. Potrebne su nam smjernice i dodatna edukacija kako upotrijebiti medije u radu s djecom. Isto tako moramo djelovati da spriječimo različite negativne uticaje medija“, rekla je odgajateljica Šejla Pirkić, učesnica radionice.

Radionica je rezultirala preporukama i primjerima kako elemente medijske pismenosti uključiti u rad s djecom predškolskog uzrasta, kako djecu usmjeravati na korisne sadržaje i kreativno korištenje medija.

Bila je to nakon Tuzle i Bihaća, treća u nizu radionica „Medijski odgoj predškolaraca“, a uskoro će biti održane i radionice u Sarajevu i Zenici. S ciljem podsticanja uključivanja kreativnih oblika medijske pismenosti u predškolske programe, objavljen je nagradni javni poziv za dobre prakse/primjere medijskog obrazovanja u vrtićima (javni poziv možete pogledati ovdje). Zainteresovane odgajateljice i odgajatelji primjere dobre prakse mogu dostaviti na email medianatz@gmail.com do 01. februara 2020., a rezultati nagradnog javnog poziva biće objavljeni 10. februara.

Radionice i nagradni javni proziv dio su projekta „Razvijanje metodičko- pedagoških kapaciteta odgajatelj/ic/a u ustanovama predškolskog odgoja za rad sa djecom u području medijske pismenosti” koji realizuju „Radio Kameleon- Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije“ i „Asocijacija za medijsku edukaciju, demokratizaciju i istraživanje MEDIANA“, a uz podršku Evropske unije.

(StarMo)